Davčna blagajna? Ne nasedajte trgovcem, morda je ne potrebujete!

Zadnje čase smo bolj ali manj vsi podjetniki tarča različnih ponudnikov »univerzalnih rešitev« za predpisano davčno blagajno. Seveda nikakor ne dvomimo o verodostojnosti in kakovosti posameznih programskih rešitev, gre le za dejstvo, da nas marsikdo zavaja s trditvijo o nujnosti le-teh.

Takšna trditev kakopak velja predvsem v primeru, ko poslujemo s fizičnimi osebami in izdajamo večje število gotovinskih računov. Kot ste prav gotovo obveščeni s strani vašega računovodstva: za vse, ki izdajate le manjše število gotovinskih računov, velja prehodno obdobje do 31.12.2017. Po 01.01.2018 pa bo uporaba davčne blagajne obvezna za vse.

Poleg knjige vezanih računov, ki ste jo v tem primeru dolžni uporabljati, je FURS na svoji spletni strani pripravila program »Mini blagajna«, s katerim bomo lahko zavezanci brezplačno izdajali oziroma davčno potrdili račune tudi po poteku prehodnega obdobja. Program je namenjen vsem tistim, ki izdamo manjše število gotovinskih računov ali pa s fizičnimi osebami sploh ne poslujemo. V prehodnem obdobju bomo preko mini blagajne v potrjevanje pošiljali podatke računov, izdanih iz vezane knjige računov. Potrditi jih bomo morali v roku 10 dni od izdaje posameznega računa.

Po preteku prehodnega obdobja bo uporaba davčnih blagajn obvezna za vse, bodisi direktno preko mini blagajne ali preko ustrezne programske rešitve.

Mimogrede, ali veste, da vsi zavezanci moramo:

  1. Pridobiti posebno davčno digitalno potrdilo, namenjeno davčnemu potrjevanju računov, ki ga izda FURS (kot pooblaščena oseba smo ga oziroma ga bomo za vas pridobili v naslednjih dneh);
  2. Popisati poslovne prostore (nepremične in premične), ker jih moramo pred prvo izdajo gotovinskega računa javiti na FURS;
  3. Pripraviti interni akt o poslovanju z davčno blagajno;
  4. Namestiti v poslovnem prostoru (nepremičnem ali premičnem) obvestilo o obvezni izstavitvi računa kupcu in obveznosti kupca, da vzame račun;
  5. Urediti ustrezno vzdrževalno pogodbo z dobaviteljem programske opreme.

O vsem tem in še več vam bomo rade volje svetovali pri nas. Mimogrede: ste morda že razmišljali, da bi z novim letom zamenjali računovodstvo? Nudimo vam rešitev, s katero boste nedvomno dosti prihranili in pridobili… Pokličite za informacije, se splača: 031.702.500!

Posted in Uncategorized.